Een septische put die goed functioneert heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het geheim van een goed werkende septische put of beerput: bacteriën! Die namelijk de vaste organische stoffen in het afvalwater afbreken. Als de bacteriën hun werk kunnen doen, werken uw put en leidingen goed.

Hoe (vaak) onderhoud ik mijn septische put?

Een septische put moet jaarlijks gecontroleerd worden voor een optimale werking. Zowel de put als de omgeving ervan moeten worden nagekeken. Wat moet je precies controleren?

Bekijk hoe de put van binnen eruitziet
Is de put vol met water? Zo niet, dan is de put lek.
Hoe dik is de bovendrijvende korst? (mag zo’n 10-15 centimeter bedragen)
Is het dus al nodig om hem te laten ruimen (ledigen)?
Is het water in het eerste compartiment geurloos en kleurloos tot lichtbruin? (als het water stinkt, betekent het dat er een tekort aan werkzame bacteriën in de put is)
Controleer ook hoe de omgeving van de put eruitziet
Groeien er geen boomwortels in de richting van de put?
Komt er geen regenwater in de put? (een overvloed aan regenwater kan het rendement van de anaerobe afbraak negatief beïnvloeden)
Is de put (nog altijd) goed bereikbaar voor ruimers die met een tankwagen langskomen?
Zijn er geen verzakking zo dichtbij dat ze eventueel ook invloed kunnen hebben op de stand van de put?

Wat te doen als biologische werking niet optimaal is?

De biologische werking van uw septische put kan verbeteren als de drijvende korst zacht is, en dunner dan 10 à 15 cm. Ook, het afvalwater na de verwerking in het eerste compartiment zou geurloos en kleurloos of lichtbruin moeten zijn. Als dat niet het geval is, is er een groot risico dat het aantal bacteriën aangevuld moet worden. Door een regelmatige controle kunnen bacteriën weer optimaal hun werk doen en vermijdt u een verstopping. Om het afbraakproces weer op gang te brengen, kunt u twee dingen proberen:

Een biologische activator in de put gooien: die kan de harde laag weer vloeibaar maken, waardoor de aanwezige bacteriën weer hun werk kunnen doen.
Bacteriën toevoegen aan de septische put, om zo het bacteriënbestand weer op peil te brengen.
Het is niet gezegd dat deze opties per definitie soelaas bieden. Als bovengenoemde oplossingen niet het gewenste resultaat geven, zal de put geruimd (leeggetrokken) moeten worden. De put wordt daarbij overigens niet volledig leeggezogen: het onderste deel – waar de bacteriën leven – laat men zitten. De put moet daarna wel afgevuld worden met water.