Het is van belang dat u regelmatig controleert hoe het met de waterafvoersysteem in uw woning of bedrijf geregeld is. Dit kan een beerput of septische put zijn, of u kunt direct verbonden zijn met het rioleringsnet. Wanneer u dit nalaat, loopt u het risico dat er verstoppingen in de afvoerbuizen optreden.

Om het risico op verstopte afvoerbuizen te voorkomen, raden we aan om regelmatig uw beerput of septische put te ruimen.

Verschil septische put en beerput

Beerput

Een beerput is eenvoudig gezegd een soort opslagplaats waar je regelmatig het water uit moet halen. Er is geen afvoer naar de riolering en alles komt terecht in de put. Helaas wordt dit nog steeds gebruikt bij oudere huizen. Wanneer je een beerput niet op tijd bijhoudt, loopt de kans dat hij overloopt en dat er een vieze stank door je huis gaat. Dit komt omdat de inkomende buis verstopt is.

Septische put

Technisch gezien hoeft u een septische put niet te ledigen, maar in de praktijk is dit toch anders. Er zijn heel wat zaken die de werking van een septische put verstoren en hierdoor moet u deze ruimen. De werking van de put kan alleen perfect zijn als er alleen toiletafval, water en wc papier in terechtkomt, maar dit is vaak niet het geval. Onderstaande factoren hebben invloed op de werking:

Grootte van het gezin en put/tank.
Gebruik van chemische stoffen die terechtkomen in de put.
Niet-afbreekbare producten die verzeild raken in de afvoerbuis en/of put
Dit wordt snel vergeten, met alle gevolgen van dien. U zal een septische tank minder snel moeten ruimen dan een beerput, maar als u de werking van de bacteriën verstoort, is het wel noodzakelijk om hem af en toe te ledigen.

In vele gezinnen is niet alleen het toilet op de afvoer aangesloten. Denk maar aan de gootsteen in de keuken, douche, bad, wasmachine en afwasmachine. Via deze wegen kunnen ook haren, etensresten, enz. terechtkomen in de beer- of septische put. Geleidelijk aan komt er zodanig veel terecht in uw put dat de bacteriën niet alles meer kunnen afbreken met als gevolg dat uw put verstopt.

Conclusie

Bij het legen van de putten geeft u de bacteriën een nieuw leven, waardoor ze weer optimaal kunnen werken. Wacht dus zeker niet te lang met een check-up en vermijd een verstopping.